MäoonvaanMä Facebook Sivut

MäoonvaanMä Facebook Sivut
MäoonvaanMä Facebook Sivut

perjantai 16. tammikuuta 2015

Nyrkkeily

Nyrkkeilyn iloa kaikille!

Suhteeni nyrkkeilyyn alkoi keväällä 2014. Olin silloin hyvin skeptinen ja varautuvainen pelkkään nyrkkeilyn harrastamiseen vapaaottelun ohella. Mielessäni pyöri erilaisia ajatuksia nyrkkeilyn tarpeellisuudesta vapaaottelijalle. Päätin kuitenkin kokeilla, kun en juurikaan osannut pystyottelusta mitään, joka kuitenkin on hyvin oleellinen osa-alue vapaaottelussa. Ajauduin kavereideni ohella Karkkilan Sisun treeneihin. Treenit olivat heti aloittelijalle äärimmäisen rankat ja antoivat suoran palautteen kunnostani. Huomasin heti, että päässäni aloin moittimaan ja epäröimään nyrkkeilyn tarpeellisuutta ja hyödynkö minä siitä mitään. Kaikesta huolimatta aloin käymään harjoituksissa säännöllisesti ja olen kehittynyt suuren askeleen eteenpäin. Huipullehan on matkaa, mutta eipä sinne nyrkkeilyssä tähtäin olekaan. Suurin syy mielialaan ja treenien tarpeellisuuden moittimisessa on ollut ainoastaan oma huono fyysinen kunto. Kunto on parantunut ja tekemisestä on tullut todella paljon mukavampaa ja rennompaa. Olen saanut ihan jokaiselta kanssatoveriltani salilla tukea ja apua omien tavoitteideni saavuttamiseksi. Kiitos kaikille suuresti. Nyt voisin jo tituleerata itseäni keskikastiin kuuluvaksi harrastajaksi.

Kerron myös hieman mahtavista kanssaharrastajista, joita saliltamme löytyy.

Vuosisadan tuhkimotarina, jolle ei löydy loppua.

Rasmus "Rasse" Bergman ja
Isä/Valmentaja Janos

16 vuotias opiskelija
Amatöörinyrkkeily otteluja 27
joista huokeat 20 voittoa ja ainoastaan 7 tappiota
2014 sarjan B-63kg
 Suomen mestaruus

Tapasin Rasmuksen salillamme noin vuosi sitten ensimmäisen kerran, kun olin vain kuullut kaikkien puhuvan nuoresta nyrkkeilijälupauksesta, joka on isänsä kanssa autotallissa harrastanut ja opetellut nyrkkeilyn saloja. Johtuen osakseen Karkkilassa silloin olleista  puutteellisista harrastemahdollisuuksista. Juttelin Rasmuksen kanssa hänen harrastuksestaan ja tulevaisuuden suunnitelmista nyrkkeilyn saralla. Hän on aloittanut harrastamisen jo 6-vuotiaana isänsä mukana nyrkkeilysalilla. Tavoitteellisesti hän on aloittanut treenaamisen 12-vuotiaana. Kilpailut hän aloitti 13 vuoden iässä. Tärkeimpänä tavoitteena hän pitää täysammattilaisuutta nyrkkeilijänä. Jo nyt treenaamisen tasosta voi huomata, että sinne tavoitellaan tosissaan. On suunnitellut ruokaohjelmat, fysiikkavalmennukset ja lajiharjoittelut erikseen ja niitä noudatetaan orjallisesti. Rasmus on ulospäin suuntautuva ja positiivisella  asenteella varusteltu nuorimies. Hän on hyvin kiitollinen uusista seuran harjoittelutiloista. Tämä vuosi on tiukka rupeama ja haasteellisesti kova. Rasmus siirtyy A-64kg sarjaan, jossa vastustajat ovat entistäkin kokeneempia ja vahvempia. Tässä vaiheessa, kun ura on nousukiidossa, niin kaikki tuki on nuorelle huippulupaukselle eduksi. On se sitten salkullinen uusia sponsorisopimuksia tai vaikkapa paikallisen yrittäjän lahjoittama harjoittelupaita. Itse pyrin antamaan kaiken tuen tälle parivaljakolle, kun heistä huokuu mahdollisuudet menestykseen. Päästetään isä Janos:kin eläkkeelle, kun Rasse joskus aikanaan toivottavasti siirtyy jonkun ammattilaistiimin pauloihin. Tähän luotamme ja uskomme.




Taustajoukkojen sammumaton valo "valmentaja"
Jari Pehkonen 49 vuotias Hitsaaja
Urallaan noin 50 amatöörinyrkkeilyottelua3xSM pronssi, Tullin mestaruus 1982 sarja 60kg

En voi muuta, kuin ihailla Jarin panostusta ja rakkautta nyrkkeilyä kohtaan. Hän häärää salilla joka päivä auttaakseen muita omassa tekemisessään.  Jarin panostus ja välinpitämätön työ muiden iloksi on silmiin pistävän ihailtavaa. Se kaikki, mitä hän on minunkin eteeni tehnyt, niin siitä olen kyllä todella kiitollinen. Meinaan vielä tulevaisuudessa osoittaa Jarille kiitollisuuteni nousemalla kehään ja osoittamalla omat taitoni. Silloin hän voi ihan vapaasti ylpeänä sanoa, että tuonkin nuorukaisen olen kasvattanut ja opettanut ottelemaan. Suurimpana huomiona kannattaa nostaa esiin, että tämä kaikki tapahtuu rakkaudesta lajiin ilman minkäänlaista hyödyn tavoittelua. Hän ei ainoastaan ohjeista kilpailuihin tähtääviä ottelijoita, vaan ihan kaikkia. Yhtälailla nuoria, vanhoja, naisia kuin miehiäkin. Salillemme on aina yhtä mukava tulla. Treenit ovat taatusti rankat ja motivoivat, mutta myös samalla mukavan rempseät. Jari on erittäin tyytyväinen nykyisiin nyrkkeilijöiden harrastetiloihin. Harrastajia on ollut kiitettävän nousujohteisesti, jopa ruuhkaksi asti. Sisun treeneihin mahtuu aina rohkeasti uusia kokeilijoita. Ihan reippaasti mukaan vain.



Intoa puhkuva seniori nyrkkeilijä
Kaj "Jose" Wesa
48 vuotias, Tuotepäällikkö
1,5 vuotta nyrkkeilyä

Isähahmonakin pidetyn Josen tarina on aivan käsittämättömän huikea. Hän kuuluu, myös minun ystävä piiriini isolla osalla. Hyvänä esimerkkinä kamppailijoiden toveruudesta voidaan pitää kertaa, jolloin Jose soitti minulle Ranskaan asti, vain onnitellakseen hyvin menneistä lukkopainikisoista. Hän meinasi tulla lankoja pitkin riemusta täyteläisenä ja vain
vilpittömästi onnessaan minun saavutuksestani. Kerrassaan kunnioitettavaa toveruutta. Jose on ikänsä tykännyt erinäköisistä kamppailulajeista, mutta kosketus tulikin lajeihin erilaista kautta. Jose oli päättänyt huonojen elämäntapojen takia, että nyt on tapahduttava lopullinen elämäntapamuutos. Jatkuvalle jojoilulle painon kanssa ei ollut enää varaa. Huhtikuu 2013 paino 120kg ja rasvaprosentti 36,5% selkeästi nyt oli tehtävä jotain. Jose kärsi kovista selkäkivuista ja ei pystynyt urheilemaan ylipainonsa takia. Hän päätti, että pudotetaan paino täysin uudistettujen ruokailutottumusten kanssa ja sen jälkeen lisätään liikuntaa. Ensimmäiseksi kuntonyrkkeilystä ja aerobisesta liikunnasta haettiin vauhtia painonhallintaan. Paino saatiin siedettävin lukemiin ja liikunnan lisäys oli mahdollista. Tällöin Jose rohkaistui kokeilemaan kamppailulajeja. Lopulta hän on päätynyt treenaamaan Karkkilan sisun porukkaan. Hän pitää erittäin tärkeänä osana ohjattuja treenejä, jotka saavat Joselta erityisen maininnan. Tässäkin tapauksessa Josen motivaatioon ja innostukseen on suuresti vaikuttanut erittäin kannustava valmentaja Jari Pehkonen. Viimeisimmässä mittauksessa Elokuussa 2014 paino 92 kg ja rasvaprosentti 15.2% eli huikeat -28kg. Josen tahdonvoimalle ei näy loppua. Hän treenaa aktiivisesti 3 kertaa viikossa nyrkkeilyä ja nyt tavoitteena onkin elämän kesäkunto 2015 alle 84 kg ja alle 10% rasvat. Mahtavaa! En päivääkään epäile etteikö Jose tavoitteessaan onnistuisi. Tästä esimerkillistä työskentelyä kaikille.













Jos hetkeäkään olet epäillyt, että nyrkkeily tai kamppailu-urheilu olisi ainoastaan raakojen miesten brutaali laji, missä yritetään tahallaan satuttaa toista, niin toivon tämän kirjoituksen muuttavan käsitystäsi ja ajatusmaailmaasi. Suurimpana asiana pidän mahdotonta yhteishenkeä ja veljeyttä, joka kamppailusaleilla vallitsee. Kun sinulla on tasapainoinen harrastus elämässäsi, niin se tuo aivan varmasti myös onnellisuutta elämääsi. Sen ei tarvitse olla nyrkkeilyä tai vapaaottelua, kuin minulla. Tee sitä itsellesi ja oman hyvinvointisi takia. Pyrin aina kannustamaan kaikkia terveellisimpään elämään ja mukavan harrastuksen löytämiseen. Tee sinäkin samoin ja kulje AINA esimerkkinä muille, niin kuin oman osa-alueensa "Mestarit"  Rasse, Jari ja Jose




Kuvat: Tomi Wahlroos



2 kommenttia:

  1. Nyrkkeily on hieno harrastus! Itsekkin nuorempana harrastin nyrkkeilyä, mutta tyssäsi sitten kun kaverit lopettivat.. Potkunyrkkeilyä olen myös harrastanut vähän vanhemmalla iällä. Hyvää liikuntaa ihan vaikka vain kuntoilun kannalta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin juuri. Vaikka ei tavoittelisikaan huipulle, niin voin lämpimästi suositella kokeilemaan. Hyvällä porukalla treenaaminen on entistä hauskempaa.

      Poista